Wanneer voldoet u aan het urencriterium?

Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan kunt u in aanmerking komen voor bepaalde soorten ondernemersaftrek (zelfstandigenaftrek, startersaftrek, startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid, aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, meewerkaftrek en stakingsaftrek). Voor sommige van deze ondernemers aftrekken moet u voldoen aan het urencriterium of het verlaagd urencriterium.

Voorwaarden urencriterium:
– U besteedt in een kalenderjaar 1.225 uur of meer aan uw bedrijf;
– U moet óók aan deze voorwaarde voldoen als u uw bedrijf in de loop van het jaar start of stopt.
– U besteedt meer tijd aan uw bedrijf dan aan ander werk. Bijvoorbeeld als u ook in loondienst werkt.
– Was u de laatste 5 jaar 1 of meer jaren geen ondernemer? Dan geldt deze voorwaarde niet.

Welke uren tellen mee voor het urencriterium? Alle uren die u besteedt aan uw bedrijf, dus ook bijvoorbeeld uw reistijd en tijd om uw administratie te doen of uw website te onderhouden. U moet wel aannemelijk kunnen maken dat u die uren bezig bent geweest voor uw bedrijf. Bijvoorbeeld door ze bij te houden in een agenda. De Belastingdienst kan er namelijk om vragen. Bent u zwanger? Dan mag u over 16 weken de uren die u niet werkt, maar anders wel zou werken, meetellen als gewerkte uren.

Welke uren tellen niet mee voor het urencriterium? Ziekte en vakantie tellen niet mee. En ook niet de uren waarop u wel beschikbaar bent voor uw bedrijf, maar niet werkt. Bijvoorbeeld als u in het weekend telefonisch bereikbaar bent. Krijgt u dan een telefoontje van een klant en gaat u aan de slag? Dan tellen die gewerkte uren natuurlijk wel mee.

Nog vragen hierover? Neem dan contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*