Huurtoeslag recreatiewoningen met terugwerkende kracht gestopt

Vanaf 1 april verdwijnt de huurtoeslag voor huurders die permanent in een recreatiewoning verblijven

Kent of bent u iemand die woont in een recreatiewoning? En ontvangen zij na 1 april 2018 nog huurtoeslag? Houdt u er dan rekening mee dat Belastingdienst de huurtoeslag recreatiewoningen met terugwerkende kracht stopt. Huurders in een recreatiewoning moeten de huurtoeslag zo snel mogelijk zelf stopzetten. De sinds 1 april 2018 te veel ontvangen toeslag moeten ze terugbetalen. De Belastingdienst gaat geld terugvorderen van huurders die na deze datum toch nog een toeslag krijgen.

Huurders die permanent in een recreatiewoning verblijven, hebben sinds 1 juli 2016 door een wetswijziging geen recht meer op huurtoeslag. Het idee hierachter is dat recreatiewoningen niet geschikt zijn voor permanent verblijf en dat de overheid burgers niet wil ondersteunen om in niet-geschikte woningen te verblijven. De wetswijziging geldt voor alle recreatiewoningen, ook als de gemeente permanente bewoning toestaat.

Tot 1 april stuurde Belastingdienst bewoners van een recreatiewoning met huurtoeslag daarover een brief. Daarin stond dat de toeslag de maand na de ontvangst van de brief werd gestopt. De huurtoeslag werd niet met terugwerkende kracht per 1 juli 2016 gestopt.  Zij hoefden dus geen rekening te houden met plotselinge terugbetaling van hun ontvangen huurtoeslag.  Na een lange overgangsperiode van bijna 2 jaar verandert dit. Sinds juli 2016 heeft Belastingdienst een groot aantal burgers met huurtoeslag die in een recreatiewoning wonen, actief benaderd. De resterende groep is niet te achterhalen. De Belastingdienst is coulant omgegaan met huurders in een recreatiewoning die een huurtoeslag ontvingen. Als het ontdekt werd, werd de huurtoeslag stopgezet, maar de ontvangen huurtoeslag werd niet teruggevorderd. Vanaf 1 april 2018 wel met terugwerkende kracht. Wanneer Belastingdienst nu ontdekt dat een bewoner van een recreatiewoning nog huurtoeslag ontvangt, dan stopt de toeslag wel met terugwerkende kracht. De toeslag die men na 1 april 2018 heeft ontvangen, moet de bewoner terugbetalen.

Nog vragen hierover? Neem dan contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*