Werkt u met vouchers in uw bedrijf? Denk bijvoorbeeld aan dinercheques, kledingbonnen, hotelbonnen, boekenbonnen, theater- concert- en bioscoopbonnen, tegoeden op mobieltelefoon. De regels voor de BTW op vouchers zijn per 1 januari dit jaar (2019) veranderd.

Werkt u veel met enkelvoudige vouchers, waarbij al bij uitgifte vaststaat wat het toe te passen BTW-tarief is? Dan moet u vanaf 1-1-2019 de BTW afdragen bij uitgifte van de bon of het tegoed. Bij het inleveren van de voucher hoeft de consument geen omzetbelasting meer te betalen. Bij meervoudige vouchers is het toe te passen BTW-tarief niet duidelijk bij uitgifte. Bij meervoudige vouchers is de BTW pas verschuldigd als de consument de voucher gebruikt.

Door enkelvoudige vouchers ‘om te bouwen’ naar meervoudige vouchers kunt u uitstel van BTW realiseren. Regel het zo dat uw vouchers recht geven op een keuze tussen artikelen met het hoge 21% en het lage 9% BTW-tarief. Een voucher voor een boek (9%) of een e-book (21%), een cadeaubon voor wijn (21%) of kaas (9%).

Let op: uit uw administratie moet blijken welke soort vouchers u gebruikt.